De kracht van platformen

14 oktober 2014
Foto: Super Tangible

Foto: Super Tangible

Innovatieplatformen

Toonaangevende bedrijven als Apple, Google, Facebook, Airbnb en Uber innoveren en zetten bestaande machtsverhoudingen op hun kop. In rap tempo veroveren zij nieuwe markten door gebruik te maken van de kracht van platformen. Een platform is een fundament van producten, diensten of technologieën waarop andere partijen aanvullende producten en diensten kunnen ontwikkelen. Vaak zijn het ook marktplaatsen die kopers en verkopers bij elkaar brengen, en worden de kennis of expertise van gebruikers betrokken.

In De kracht van platformen geven auteurs nieuwe en spannende inzichten in de op platformen gebaseerde innovatiestrategieën van succesvolle bedrijven. Daarbij worden markten bekeken die al te maken hebben gekregen met de disruptieve invloed van platformen, en sectoren die hier in de nabije toekomst mee te maken gaan krijgen. Een variëteit aan platformen wordt besproken: Appstores (Maurits Kreijveld), 3D printing (Nanning de Jong), crowdfunding platformen (Irma Borst), platformen voor aardappelveredeling (Huib de Vriend & Edith Lamberts van Bueren) en dataplatformen in de zorg (Mark de Reuver, Harry Bouwman, Sam Solaimani & Fatemeh Nikayin).Logo_Rathenau_2_RGB-300x170

De kracht van platformen is geschreven in opdracht van het Rathenau Instituut en onder redactie van Maurits Kreijveld, Jasper Deuten en Rinie van Est.

Inhoud crowdfunding hoofdstuk

Boekhoofdstuk ‘Crowdfunding: meer dan geld’

Het belang van crowdfunding als alternatief financieringinstrument neemt toe nu er minder kredieten aan het MKB worden verstrekt en er sterk in subsidies wordt gesneden. Maar crowdfunding is meer dan financiering, het leidt tot een democratisering van financiering plus een versterking van het innovatievermogen.

In mijn hoofdstuk, beschrijf ik hoe crowdfunding de machtsposities rond de vraag en aanbod van financiering verandert en welke strategieën crowdfunding platformen volgen om de sector te professionalisen en te vergroten. Tot slot worden de uitdagingen voor de ontwikkeling van crowdfunding tot een serieus financieringsinstrument geïdentificeerd.

Het boek De kracht van platformen is te bestellen bij Management boek.

[begin]
Over de Auteur


Irma is meer dan 20 jaar actief als management consultant in de ICT sector en oprichter van SMARTconsulting.nu. Zij heeft een bedrijfskundige en financiële achtergrond en specifieke ervaring met innovatiemanagement, business modellering, financiële assessments, risico analyse, scenario ontwikkeling en benefit realisation management. Naast deze expertise heeft Irma onderzoekskennis en ervaring opgebouwd door in (internationale) researchprojecten te participeren.